Szerző: 11:30 kutya egészség, kutyaszitter

A kutya-epilepszia kezeléséről

kutya epilepszia kezelése

Mi is az az epilepszia?

Az epilepszia manapság az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegségek egyike kutyák közt. A betegség az agy idegsejtjeinek ingerületátviteli zavarában jelentkezik rohamok formájában Kedvenceink a megfelelő kezelés és odafigyelés mellett akár tünetmentesek is lehetnek, de mindenesetre a rohamok gyakorisága és súlyossága eredményesen csökkenthetőek és az állatok teljes életet élhetnek.

Mi a teendőd gazdiként?

Egy epilepsziás eb tartása nagy figyelmet igényel a tulajdonos felől, hiszen többféle gyógyszerkészítményt kell adni a kutyának napi szinten, valamint a beteg kutyusok étrendjére is oda kell figyelni, a magas C-vitamin és omega-3 zsírsav tartalmú étrend kialakítása az ajánlott.

Mégis a kutyatulajdonos leglényegesebb feladata a rohamok kezelése. Az azokat megelőző pár órában vagy napokban az állat viselkedéséből ugyanis már számíthatunk egy roham kialakulására, ezt nevezzük rohamelőérzetnek. Ilyenkor az állat nyugtalan, elbújik, erre a gazdiknak érdemes odafigyelnie.

Tünetek

A rohamok tünetei nem mindig egyértelműek, sokszor az állat csak csámcsog, nyáladzik, fogát csikorgatja, a tudat beszűkülése esetén nem reagál szólításra, zavart. Máskor a kutya megtorpan, tekintete a semmibe réved, de eszméleténél marad. Rosszabb esetben kedvencünk eszméletét veszti, teste megmerevedik vagy görcsösen rángatózik, ez az ismertebb forma. Ilyenkor fontos, hogy nyugodtak maradjunk, biztosítsuk kutyánk épségét például egy párnát a feje alá téve. A rohamot követő megnyugvási szakaszban maradjunk az állat mellett, amíg eszméletéhez tér, és az esetleges amnézia, zavartság elmúlik.

Epilepsziás kutya felügyelete

Egy epilepsziás kutya esetében a gazdára nagy felelősség hárul minden tekintetben, az eb rengeteg figyelmet igényel és nem hagyható hosszabb távon egyedül. Ha a kutyát felvigyázóra hagyjuk, nagyon fontos, hogy a felvigyázó személy jártas legyen az epilepsziás kutyák kezelésében, táplálásában, ismerje fel a rohamra utaló jeleket és a rohamok esetén tudja, mi a teendő, így kedvencünket biztonságban tudhatjuk.
A PetWiseCare kutyaszitterei többségben állatorvostan hallgatók, epilepsziás kutyusok gondozásában is jártasak, így nyugodtan rájuk bízhatod kedvencedet! Szittereinket ezen a linken érheted el.

 

Szerző: Somogyi Fanni

(Visited 415 times, 1 visits today)
Close