Szerző: 12:49 kutya a családban

Hogyan válasszunk kiskutyát?

hogyan válasszunk kiskutyát

Új kutya kiválasztásánál az első kérdés, hogy felnőtt vagy kölyökkutyával vágjunk bele életünk új fejezetébe. Miután ezt alaposan átgondoltuk és úgy döntöttünk belevágunk az éjszakázásokba, és életünket teljesen felforgatjuk egy kiskutyával, akkor léphetünk a következő kérdésre!

Milyet? Mekkorát? Fajtatisztát vagy keveréket?

Amikor ezekhez hasonló kérdések kavarognak a fejünkben, azt kell felmérnünk, hogy mi milyenek vagyunk, milyen az életvitelünk. Minden nap járunk futni, hétvégente pedig nagy túrák során kapcsolódunk ki? Ebben az esetben válasszunk sok mozgást igénylő, nagy energiaszintű kutyát, aki hűséges társunk lesz az ilyen kalandokban. Azonban, ha inkább szeretünk nyugodtan pihenni otthon egy jó film vagy könyv társaságában, könnyebb sétákkal a környéken, akkor nagyon fontos, hogy ehhez passzoló, nyugodt vérmérsékletű kutyát válasszunk. Ez talán a legfontosabb pont a döntéshozatalban. Ugyanis, ha nem tudjuk kielégíteni a mozgásigényüket, a kutyák agresszívvá válhatnak, szökhetnek, vagy szétszedhetik a házat. Ezt mi sem kívánhatjuk, hiszen azért szeretnénk kutyát, hogy ő is boldog tagja legyen családunknak. Éppen ezért töltsünk sok időt a kutyafajták megismerésével, nem szabad elhamarkodni a döntést. Keverék kutyusoknál is tudunk következtetni leendő kinézetükre és sok esetben a bennük rejtőző fajtákra is. Többek között a színükből, szőrükből, a mancsuk méretéből, illetve már kölyökkorukban is megmutatkozó energiaszintjükről.

Tenyésztő vagy szaporító? – Mi a különbség?

Fajtatiszta kutya választása esetén két lehetőségünk van: tenyésztő vagy fajtamentés. Itt érkezünk el a másik nehéz ponthoz, ez pedig a szaporítók kiszűrése. Ez azért fontos, mert elsőre olcsóbb, de ugyanolyan „minőségűnek” tűnhet szaporítótól vásárolni, ám nem az. A szaporító és a tenyésztő között az a lényegi különbség, hogy a szaporító minél több pénzt akar kinyerni az eszközként tartott kutyákból, a lehető legkisebb befektetéssel. Ezzel szemben a tenyésztő célja, hogy egy egészséges, szép, és minél jobb kutyát tudjon büszkén átadni az új tulajdonosának. Ennek érdekében a szülőket kivizsgáltatja és kitűnően látja el a mindennapokban, csakúgy, mint a kölyköket. Ezért a sok állatorvosi szűrővizsgálat és a minőségi ellátás miatt a tenyésztőtől származó kölyökkutyák ára általában 100 ezer forint fölött kezdődik. Sajnos sokan jóhiszeműen nem gondolják, de a 30-50 ezer forintos kiskutyák szaporítótól vannak. A szaporítótól való kutyák pedig rengetegszer egészségügyi problémákkal küzdenek már születésüktől fogva, amik az idő előrehaladtával csak súlyosbodnak. Emiatt később több százezret költhetünk rájuk az állatorvosnál, például nagyon súlyos fokú csípődiszplázia miatt. Továbbá minden szaporítótól származó kiskutya megvásárlásával támogatjuk ezt a folyamatot, hiszen amíg van kereslet, addig van kínálat is.

Összefoglalva:

A lényeg tehát, hogy életvitelünkhöz megfelelő habitusú kiskutyát válasszunk, tenyésztőtől vagy menhelyről. Nem lesz egyszerű dolgunk a tüneményes tekintetek és aranyos pocakok láttán, de semmiképp se siessük el a döntést és alaposan járjunk utána mindennek. Így, amikor megérkezik az új családtag, legfőbb dolgunk csak az lesz, hogy boldogan kiélvezzünk minden egyes együtt töltött percet.

 

Szerző: Gyurman Csenge

(Visited 110 times, 1 visits today)
Close