Szerző: 10:26 macska egészség

Stresszcsökkentés cicáknak

Stresszcsökkentés cicáknak

A macskák csodálatos, kicsit fura és igencsak érzékeny lények. Képesek a legkisebb változásra is fokozott stresszel reagálni. Macskánk stresszcsökkentése elengedhetetlen. Egyrészt, mert az a célunk, hogy kedvencünk boldog legyen. Másrészt hosszú távon sajnos egészségügyi gondokat is okozhat.

Hogyan alakítsunk ki stresszmentes otthoni környezetet cicánknak?

Otthoni feszültség forrás lehet, ha nem tökéletesen tiszta az alom, 1 cm-el arrébb rakunk egy bútort, nem elég friss az ívóvíz, vendég érkezése. Egyszóval: minden. A stressz tünetei többek között agresszió, bujkálás, a ház összevizelése, túlzott tisztálkodás, csökkent ételfogyasztás. Hatására gyakran kialakuló egészségügyi gond a húgyhólyaggyulladás, de jelentkezhetnek bőrproblémák és emésztési zavarok is. Odafigyelve megelőzhetjük vagy megszűntethetjük a feszültséget kiváltó okot. Legyen több macskaalom a házban, mint macska. Legjobb (nekünk és a macskának is), ha fedett az alomtálca, ez nagyobb biztonságérzetet nyújt. Nagyon fontos, hogy cicánk el tudjon vonulni egy nyugodt helyre, ha akar. Ehhez hozzátartozik, hogy felfelé is gondolkodjunk: szereljünk a falra mászókákat, legyenek bútorok, lépcső, amiknek a tetejéről be tudja látni birodalmát. Továbbá fordítsunk figyelmet az ingergazdag környezetre is, hiszen, ha macskánk a kizárólagos bent létet élvezi, minél jobban imitálnunk kell számára a kinti, ingergazdag környezetet. Helyezzünk el neki kaparófát, játékokat és mi is játsszunk vele rendszeresen.

Hogyan csökkentsük a stresszt állatorvosi vizsgálatnál?

Előfordul, hogy kedvencünket állatorvoshoz kell vinnünk, ilyenkor a stressz sajnos szinte elkerülhetetlen. Pár praktikával azonban ekkor is tudjuk csökkenteni a felkavaró behatásokat.

1. Elsősorban társítsunk pozitív tapasztalatokat a hordozóhoz.

Otthon is hagyjuk nyitva, hogy bármikor belemehessen, rakjunk bele puha plédet és jutalomfalatot. Így nem lesz már akkor feszült, mikor meglátja a hordozót.

2. Ne csak a rendelőbe utazzunk cicánkkal, gyakoroljunk vele

Az utazáshoz, illetve az idegen emberekkel való találkozáshoz könnyen hozzá tudjuk szoktatni a kiscicákat, így, ha még kölyökként kerül hozzánk, akkor ezt minél hamarabb kezdjük el. Felnőtt korban már nehezebb lehet a dolgunk.

A rendelőben a legtöbb macskán a stressz általános jeleit figyelhetjük meg, ilyen a szőrhullás, farok csapkodása, agresszió vagy gubbasztás. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy macskánk agresszíven reagál a stresszre, előre értesítsük erről az állatorvost, így ő is előre felkészülhet, ezzel minimalizálva a macskánkat érő stresszt.

3. Kiegészítő gyógymódok

Vannak macskák, akik annyira érzékenyek a változásokra, hogy nyugtató gyógyszereket, feromonokat, esetleg aromaterápiát kell alkalmaznunk. Ezek lehetőségéről és használatukról mindenképp egyeztessünk állatorvosunkkal és próbáljuk ki, melyik válik be legjobban kedvencünknek.

 

forrás: https://www.pethealthnetwork.com/cat-health/cat-behavior/how-can-you-reduce-your-cats-stress-home

 

Szerző: Gyurman Csenge

(Visited 122 times, 1 visits today)
Close