Szerző: 11:04 kutya egészség

Táp, házikoszt és BARF étrend, avagy mivel etessük húsevő kedvencünket

táp, házikoszt, barf - mivel etessem kutyámat

Kutyáink és macskáink táplálása manapság nem egy egyszerű kérdés, főleg az elképesztően sok opció miatt. A kisállatboltokba belépve tápok és konzervek ezrei fogadnak, nem is beszélve az interneten és könyvekben leírt egyéb táplálási módokról. Az alábbi összefoglaló remélhetőleg nyújt egy kis eligazítást a három legnépszerűbbet illetően.

1. Kutya- és macskatápok – manapság a legtöbben ezt választják, hiszen csak meg kell venni, így nem igényel sok időt az előkészítése, és hosszú ideig elmarad. Három fő típus létezik a nedvességtartalmat illetően: száraz, félnedves és nedves (konzerv) táp. A száraz táp előnye, hogy csökkenti a fogkő képződését, így segít a fogproblémák megelőzésében. A legtöbb tápot „teljes értékűnek” hirdetik, tehát egyéb kiegészítés nélkül is kielégítik az állat összes étrendi szükségletét. Ez a gyengébb minőségű, olcsóbb típusoknál sajnos ritkán van így, viszont rengeteg igényes, jól összeállított, minőségű táp is létezik, amelyek monodiétaként etethetők. Fontos, hogy az állat fajtájának, korának és aktivitási szintjének megfelelően kell kiválasztani a tápot, és az adagolást illetően követni kell a gyártó vagy az állatorvos ajánlását. Egyes kórképek és betegségek, például az ételallergia, speciálisan összeállított tápok kizárólagos etetését igénylik.

Házikoszt – sok oka lehet, amiért a gazdik ezt az etetési módot választják: szeretnék pontosan tudni, hogy a kedvencük mit eszik, esetleg nem tartják elég jó minőségűnek a tápokat, vagy így akarnak változatosságot vinni az étrendbe. Amellett azonban, hogy időigényesebb az előkészítése és sokszor költséges tud lenni, a házikoszt egyéb hátrányokkal is járhat. A komplett bolti tápokkal ellentétben itt a gazdinak kell ügyelnie arra, hogy kedvence minden tápanyagot megkapjon a megfelelő mennyiségben. Ezért mielőtt belevágunk a házikosztba, tájékozódjunk alaposan, és konzultáljunk állatorvosunkkal is. Előny lehet viszont, hogy sok állat ízletesebbnek találja, mint a tápot, és az összetevők minősége igen magas tud lenni, hiszen általában emberi fogyasztásnak is alkalmasak.

BARF (Bones And Raw Food) – ez a manapság egyre jobban terjedő etetési forma nyers étrend néven is ismert. Lényege, hogy teljesen nyers, hőkezeletlen összetevőkből állítjuk össze, ezzel modellezve egy vadon élő ragadozó állat diétáját. Az étrend zömét színhús, belsőségek, csont és állati termékek adják, tartalmaz némi zöldséget és gyümölcsöt, és nélkülözi a gabonákat és egyéb keményítőforrásokat. Sok anekdotális tapasztatról lehet olvasni az előnyöket illetően (jobb emészthetőség, hosszabb élettartam, betegségek megelőzése és gyorsabb felépülés), viszont ezeknek a többsége sajnos tudományosan még nem bizonyított. A házikoszthoz hasonlóan itt is figyelnünk kell a tápanyag-arányok beállítására, a csontokkal pedig vigyáznunk kell, mert fog- és bélcsatorna-sérüléseket is okozhatnak. Annak is sajnos felmerül annak a kockázata, hogy a nyers húsról és belsőségekről baktériumok és paraziták terjednek át az emberre. Ezek miatt a szempontok miatt mindenképpen konzultáljunk állatorvosunkkal, ha ilyen étrenddel szeretnénk etetni kedvenceinket.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Close