Szerző: 14:28 Gazdi tippek

5 tipp a tökéletes kutyasétáltatáshoz

5 tipp a tökéletes kutyasétáltatásho

Kutyánk számára egy hosszú, szaglászással és játékkal teli séta jelenti a nap fénypontját, és nekünk, gazdiknak is remek kikapcsolódási lehetőség – mégis, apró hibákkal nagyon hamar szenvedéssé válhat mindkét fél számára. Az alábbi néhány tipp segítségével azonban könnyen elkerülhetjük őket, és minden sétát együtt tudunk élvezni kedvencünkkel.

1. A sétát is tanulni kell

A kölyök kutyusok bizony nem úgy jönnek világra, hogy kobakjukban ott van a „Lábhoz” és a többi hasonló parancsszó, ezeket mind meg kell tanítani nekik. Gyakoroljuk először otthon, nyugodt környezetben a laza pórázzal sétálást, és dicsérjük, jutalmazzuk kutyánkat, ha helyesen sétál mellettünk. Ha pedig odakint sétálva a kutyánk a benne tobzódó energia és a sok érdekes illat miatt húzni kezdi a pórázt, ne rángassuk vagy húzzuk vissza, mert erre csak még több húzás lesz a válasz. Inkább álljunk meg vagy forduljunk meg, és csak akkor menjünk tovább az eredeti irányba, ha laza a póráz, így a kutya megtanulja, hogy húzással nem ér el semmit. Egy húzásgátló hám is sokat segíthet, amelyhez elöl csatlakozik a póráz – sajnos a hagyományos hámokban a legtöbb kutya szánhúzó huskyt megszégyenítő lelkesedéssel vonszolja a gazdit.

2. Ami nélkül ki se lépjünk az ajtón

Néhány kulcsfontosságú felszerelés szükséges ahhoz, hogy minden sétánk flottul menjen. Alapvető dolog egy jó minőségű hám és egy strapabíró póráz, amely inkább legyen a tradicionális fajta, mint a flexi póráz, amely különösen forgalmas helyeken balesetveszélyes lehet. Vigyünk egy jutalomfalattal megtöltött övtáskát vagy övre akasztható kis zsákot is, hogy kutyánkat mindig jutalmazhassuk, ha szépen, laza pórázzal sétál mellettünk, vagy engedelmeskedett egy parancsszónak. Kutyánk kedvenc frizbije vagy labdája is csatlakozzon hozzánk az útra, hogy jól lefáraszthassuk őt egy kis játékkal a parkban. És végül, de nem utolsósorban, ne felejtsük otthon a műanyag zacskót, és mindig takarítsunk fel kutyánk után!

3. Kutya egy idő

Azokon a napokon, amikor tombol a kánikula, kutyánk könnyen túlhevülhet. séta közben. Inkább kora reggel vagy késő este keljünk útra, amikor már kissé hűvösebb van. Kerüljük el a perzselően forró aszfaltot, vigyük kutyánkat inkább fűre, földes utakra, erdőbe, ha lehet. Egyes kutyáknál jó megoldás lehet a mancsra húzható védőcipő. Ami pedig a legfontosabb, hogy mindig vigyünk magunkkal friss vizet és összehajtható itatótálat, és figyeljünk oda a hőguta legapróbb jeleire is! Télen pedig bújtassuk rövid szőrű vagy kistestű kutyánkat kabátba, és figyeljünk oda a jégtől csúszós vagy felsózott utakra – erre is jó megoldás lehet a védőcipő.

4. Illatok mindenhol!

Amikor kutyánk kilép velünk az ajtón, illatok valóságos kavalkádja tódul az orrába, és legszívesebben minden bokrot és lámpaoszlopot megszagolna. Hagyjuk neki, hogy orrával felfedezze a világot! Számára a séta nem csak mozgás, hanem mentális stimuláció, és a szaglászással sok mindent megtud más kutyákról, állatokról és emberekről. Ne ragaszkodjunk a „szigorúan csak séta” elvhez, engedjünk, hogy kutyánk az ösztöneitől vezérelve a szagok után eredjen, így sokkal jobban fogja élvezni a sétát, és pihentebb lesz a végére.

5. Ha nem érünk rá

Sajnos a gazdik egy jó részének a munka és egyéb elfoglaltságok miatt nincs ideje arra, hogy minden nap elvigye kedvencét egy rendes, hosszú sétára. Ezt a kutyus igencsak megsínyli, ezért a legjobb ilyenkor, ha felfogadunk egy megbízható kutyasétáltatót vagy szittert, aki jól kijön kutyánkkal. Nagyon sokat tud segíteni, ha mialatt mi a munkahelyen vagyunk, egy szitter jól lemozgatja a kutyánkat, így négylábú barátunk nem szedi szét a házat unalmában, és nyugodtan pihenve várja, hogy hazaérjünk.

Források:
https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/10-dog-walking-tips-everyone-should-know
https://www.puppyleaks.com/dog-walking-tips/
https://pets.webmd.com/dogs/guide/dog-walking-101

(Visited 195 times, 1 visits today)
Close