Szerző: 14:29 kutya egészség, Gazdi tippek

A 6 legfontosabb tudnivaló műtét utáni lábadozáshoz

Akár egy egyszerű ivartalanításról, akár egy bonyolultabb műtétről van szó, az operációt követő időszakban jobban oda kell figyelnünk kedvencünkre. Ha az alábbi hasznos tanácsokat megfogadjuk, kisállatunk sokkal gyorsabban fel fog épülni.

1. Gyógyító szundikálás

Az első pár nap a pihenésről fog szólni – kedvencünk kicsit bágyadtabb lesz a szokásosnál, nehezére esik majd mozogni, és minden bizonnyal egy mély alvásra vágyik hazaérkezés után. Biztosítsunk neki egy puha, kényelmes ágyat a háznak egy olyan részén, ahol nyugalom, csend és meleg van. Maradjon bent a házban, akkor is, ha egyébként kinti kutyus vagy kijárós cica. Jobb, ha nem engedjük, hogy gyerekek vagy más állatok a közelébe menjenek. Legyünk mi is gyengédek és türelmesek vele, óvatosan simogassuk, nehogy fájdalmat okozzunk neki, és hagyjuk, hogy aludja ki magát.

2. Vészjósló jelek

Műtét után a legtöbb gazdi a fertőzés veszélyétől retteg. Nem szabad állandóan a legrosszabbra gondolnunk, de nem árt, ha odafigyelünk az árulkodó jelekre. A seb helyi elfertőződését az jelzi, hogy a terület meleg, kipirult, duzzadt és fájdalmas, esetleg váladékozás is megjelenik, és az állatnak láthatóan fájdalmas az adott területhez érnie, használnia azt. Ha a súlyosabb esetről, vagyis szisztémás fertőzésről van szó, kutyánk vagy macskánk letargikussá és bágyadttá válik, nem eszik vagy iszik, és lázas. Ha akár a helyi, akár a szisztémás fertőzés jeleit látjuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

3. Az a fránya gallér…

Mivel az állatok híresek arról, hogy varrataikat sebészi precizitással képesek kiszedni, vagy sebüket állandó jelleggel nyalogatni, a legtöbb állatorvos műanyag gallérral a nyakában küldi haza őket műtét után. Ezt négylábú barátaink annyira nem értékelik, és szánni való látvány lehet, ahogyan megpróbálnak megszabadulni tőle, de ne feledjük: a gallér az ő hosszú távú egészségét szolgálja, és meg lehet vele előzni egy súlyos fertőzést, vagy a varratok szétesését. Ezért, amíg állatorvosunk nem engedélyezi (ez általában varratszedés, vagyis körülbelül 14 nap után történik meg), semmiképpen se szedjük le a gallért! Ne aggódjunk, kutyánk vagy cicánk vele együtt is tökéletesen tud majd inni, enni, járni és elvégezni a dolgát.

4. Csak semmi megerőltetés!

Ha kutyánk egy egyszerű műtéten vagy ivartalanításon esett át, két nap teljes pihenés után elkezdhetünk bevezetni napi egy-két óvatos, pórázas sétát, és csak lassan, fokozatosan növeljük a mennyiséget a varratszedésig. Ne hagyjuk viszont, hogy bármilyen megerőltető vagy a varratokat veszélyeztető testmozgást végezzen – vagyis tilos a bútorokra vagy ágyra felugrás, a lépcsőzés, játék más kutyákkal, labdakergetés a parkban, és hasonlók. Ha kutyusunk bonyolult, esetleg életmentő műtétnek volt alávetve, vagy ortopéd problémákkal műtötték, állatorvosunk minden bizonnyal hosszabb időre szigorú mozgáskorlátozást, esetleg több hét teljes ketrecnyugalmat fog kiszabni. Ezt mindenképpen tartsuk be – hiába a kedvencünk sétáért könyörgő tekintete, az egészségükért meg kell acéloznunk a szívünket erre az időszakra.

5. Mit egyen, mit igyon, mit szedjen?

Már hazatérés után adhatunk kedvencünknek egy kevés vizet, és ha kialudta magát és ébernek tűnik, egy kis ételt is, de ne túl sokat, mert hányáshoz vezethet. A szokásos adag fele vagy negyede a legjobb, és ha lehet, száraztáp helyett valami könnyebben emészthetőt adjunk, például főtt húst rizzsel. Általában egy nappal a műtét után (ez operációtól függ) már kaphatja a rendes adagot, de ne ijedjünk meg, ha ilyenkor még kicsit kevesebbet eszik, mint szokott. Ami a gyógyszereket illeti, kövessük állatorvosunk pontos utasításait, és csak az általa felírt szereket adjunk, a megfelelő adagban. Semmiképpen ne nyúljunk az otthon talált, emberek számára kifejlesztett fájdalomcsillapítóhoz, gyógyszerhez! Hiába a jó szándékunk, ezzel sokat árthatunk kedvencünknek.

6. Profi felügyelet

Ha a lábadozás időszakában nem tudunk otthon lenni állatunkkal a nap nagy részében, esetleg el kell utaznunk, akkor a legjobb, ha egy petszittert fogadunk fel, aki ért a beteg vagy lábadozó állatok megfelelő ellátásához. Az esetek többségében ugyanis szomszédunk vagy családtagunk, akire rábíznánk a kutyust vagy cicát, nem ért a gyógyszerbeadáshoz, vagy az egyéb műtét utáni teendőkhöz. Sokkal nyugodtabbak leszünk, ha egy tapasztalt szitter vigyáz kedvencünkre.

Források:
https://www.ahna.net/site/blog-asheville-vet/2020/08/04/care-for-your-pet-after-surgery
https://www.animaltrust.org.uk/blog/how-to-care-for-your-dog-after-surgery/
https://www.petmd.com/dog/dog-surgery-aftercare-faqs#lick%20cone
https://www.kcinsurance.co.uk/hub/2021/july/how-soon-can-i-walk-my-dog-after-neutering/#:~:text=Your%20vet%20will%20probably%20recommend,playing%2C%20and%20no%20running%20around!
https://petable.care/2019/04/16/what-you-should-and-should-not-do-for-your-neutered-dog/#:~:text=You%20should%20wait%20until%20the,usual%20during%20the%20first%20day.

(Visited 35 times, 1 visits today)
Close