Szerző: 14:30 kutya egészség, Gazdi tippek, kutya a családban

Hogyan ismerjem fel, hogy tüzel a kutyám?

Tüzelés – a szó, ami minden nem ivartalanított szuka kutyus gazdijának ott van a fejében. Akár felelősségteljes tenyésztők, akár átlagos gazdik vagyunk, ismernünk kell, hogy mik azok a jelek, amelyek a tüzelés időszakáról árulkodnak.

Mikor és mennyi ideig?

A szukák többsége 6 hónapos korában tüzel először, bár ez fajtától függően igencsak eltérhet – kisestűeknél 4, nagy testűeknél 18-24 hónapos kor is lehet. Maga a tüzelés általában 2-3 hétig tart, és kétszer fordul elő egy évben, 5-6 hónapos nyugalmi periódusok által kísérve.

Az árulkodó hátsó

Ha vetünk egy pillantást kutyánk hátsó felére, láthatjuk, hogy a pérája (a hüvely nyílását körbevevő rész) duzzadt, nagyobb és pirosabb, mint máskor. Gyakran láthatunk vérzést is, valamint sárgás, vöröses vagy barnás váladékozást. Azt is észrevehetjük, hogy a kutyus többet nyalogatja a péráját, mint egyébként szokta, és hogy naponta többször pisil, mint előtte.

A kis nyughatatlan

Szukánk viselkedése nagyban megváltozhat a tüzelés napjai alatt. Ilyenkor sok szuka barátságosabb lesz más kutyákkal, szívesebben megy oda hozzájuk, és aktívan keresi más kanok társaságát, hagyja, hogy a többi kutya odagyűljön köré, megszaglássza. A gazdinak kissé kínos lehet, de gyakran előfordul, hogy a tüzelő szuka felugrál más kutyákra, meghágja őket, vagy esetleg a játékaival, tárgyakkal és emberekkel is így viselkedik. Érdekes megfigyelés lehet, hogy ha megérintjük szukánkat, megáll, mozdulatlan marad, és oldalra tartja a farkát. Egyes szukák nyugtalanok lesznek a tüzelés alatt, mintha semmi sem tudná lekötni őket, fel-alá szaladgálnak a házban vagy a kertben, fészeknek való helyet keresve, és akár agresszívvá is válhatnak, például más szukákkal szemben.

Ha valami nem klappol

A tüzelés napjai alatt nem árt, ha kicsit jobban odafigyelünk kutyánkra. Ha olyasmit látunk, ami aggodalomra ad okot – például a péra túl duzzadtnak tűnik, sebet vagy egyéb rendellenes dolgot látunk rajta, túl soknak tűnik a vérzés, vagy tejszerű, fehéres váladékot veszünk észre, esetleg kutyánknak túlságosan megváltozik a viselkedése –, akkor nyugodtan forduljunk állatorvoshoz. Ha pedig petszitter vigyáz az állatunkra, és tudjuk, hogy kutyusunk éppen tüzel vagy hamarosan tüzelni fog, mindenképpen mondjuk el ezt szitterünknek, hogy megfelelően tudja kezelni a szituációt, amíg távol vagyunk.

Előzzük meg a váratlant!

Úgy érzed, a semmiből csapnak le szukádra a tüzelés tünetei, és sosem tudod, hogy mikor számíts rá? Vezess kisállatnaplót! Ha pontosan lejegyzed, hogy mikor volt szukád első tüzelése, és melyik napokon milyen tüneteket tapasztalsz, akkor egy idő elteltével már könnyen át tudod látni szukád ciklusát, és előre fel tudsz készülni a következő tüzelése.

Források:
https://www.thesprucepets.com/signs-your-dog-is-in-heat-3385379
https://pets.webmd.com/dogs/how-tell-if-dogs-heat
https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/conditions/seasons-in-dogs

(Visited 28 times, 1 visits today)
Close