Szerző: 14:32 kutya egészség, Gazdi tippek, macska egészség

Ivartalanítás – tények és tévhitek

Bár manapság az ivartalanítás az egyik leggyakrabban végzett állatorvosi beavatkozás, még mindig rengeteg tévhit kering róla. Sokan ezeket hallva döntenek úgy, hogy tartózkodnak az ivartalanítástól, ennek pedig számos negatív következménye van kedvencükre és a kóbor állatok egyre növekvő populációjára nézve is. Rántsuk le a leplet a tévhitekről, és állítsuk őket szembe a tényekkel!

A kutyám/macskám el fog hízni az ivartalanítás után – tévhit

Való igaz, hogy a herék vagy a petefészkek eltávolítása után megváltoznak a hormontermelési viszonyok, és emiatt kutyánk vagy macskánk anyagcseréje kissé lelassul, az étvágya pedig fokozódhat. Az elhízást viszont könnyen megelőzhetjük azzal, hogy odafigyelünk a napi ételadag mennyiségére és kalóriatartalmára, és mindennap intenzív mozgást biztosítunk négylábú barátunknak.

A rák és egyéb betegségek kockázata csökken – tény

Az ivartalanítással rengeteg súlyos betegséget előzhetünk meg. Nőstényeknél a méh- és a petefészek-daganat, hímeknél a heredaganat kialakulásának esélye a nullára csökken, az emlő- és prosztata-daganat kockázata pedig nagyban mérséklődik. Megelőzhetjük vele a szukáknál gyakran halálos pyometra, illetve a húgyúti fertőzések kialakulását is. Tanulmányok szerint az ivartalanított kedvencek jó pár évvel tovább élnek intakt társaiknál.

Rossz irányba fog változni kedvencem természete – tévhit

Éppen ellenkezőleg! Az ivartalanított állatok sokkal kevesebbet jelölgetnek, kevésbé agresszívak és kisebb az esélye, hogy elszökdösnek otthonról, harcokba keverednek, és ezáltal sérüléseket szereznek. Ez mind jó hatással lesz kedvencünkkel való kapcsolatunkra. Attól sem kell félnünk, hogy elbutulnak vagy lassúvá, közönyössé válnak majd – intelligenciájuk ugyanúgy megmarad, és teljes életet fognak élni a műtét után is.

Az ivartalanítás lecsökkeni a felesleges szaporulatot – tény

A szomorú igazság az, hogy a legtöbb kiskutya vagy kiscica, aki azért születik meg, mert a gazdáik nem ivartalanították kedvencüket, és „becsúszott” egy alom, a menhelyen vagy az utcán végzi majd. Rengeteg a kóbor állat, akik rossz körülmények között élnek, éhezve, minden emberi gondoskodást vagy állatorvosi ellátást nélkülözve, a közegészségügyi veszélyről nem is beszélve, a menhelyek pedig zsúfolásig teltek. Mindenki jobban jár azzal, ha hozzájárulunk ennek a megelőzéséhez, és nem szaporítjuk otthon házi kedvenceiket.

Minden állatnak meg kell tapasztalnia a szexuális élet örömeit – tévhit

Mi, emberek sokszor magunkból indulunk ki, és a szexuális életről alkotott elképzeléseinket, valamint gyermekvállalási vágyainkat kivetítjük állatainkra is. Az igazság az, hogy kutyánk vagy macskánk nem gondolkodik úgy, mint mi – számára a szexualitás csupán ösztön, és nem tervezgeti magában a családalapítást, nincsenek „én majd három almot szeretnék” és hasonló tervei. Ha ivartalanítjuk kedvencünket, megszűnik benne a szexuális vágy, és nem fog sóvárogni az iránt, hogy anya vagy apa lehessen.

Az ivartalanítás egy alacsony költségű, rutin és biztonságos beavatkozás – tény

Sokan még ma is félnek a műtéti kockázattól, az orvosi műhibától és a borsos állatorvosi számláktól. Az igazság azonban az, hogy manapság már az ivartalanítás rutin műtétnek számít, a technikát már évtizedek óta tökéletesítik, a beavatkozás viszonylag rövid idejű, és a legtöbb állat rendkívül hamar felépül belőle (műtét utáni tippekhez olvasd el a lábadozásról szóló cikkünket). Kockázat persze minden műtét esetén van, de ezt messze felülmúlja a kedvencünk hosszú távú egészségére gyakorolt pozitív hatás. Ami pedig az árakat illeti, az ivartalanítás a legolcsóbb műtétek közé tartozik, és úgy kell gondolnunk rá, mint egy egyszeri befektetésre, amely sok későbbi állatorvosi költséget megelőzhet.

Források:
https://shallowfordvet.com/common-misconceptions-spaying-neutering/
https://bvspca.org/5-common-myths-and-misconceptions-about-spaying-and-neutering/
https://www.aspca.org/news/fact-or-fiction-spayneuter-myths-busted
https://www.animalleague.org/get-involved/spay-usa/benefits-spaying-or-neutering-pets/#:~:text=Reduces%20or%20eliminates%20risk%20of,cats%2Fkittens%2Fdogs%2Fpuppies
https://www.diamondpet.com/blog/culture/myths/does-neutering-cause-weight-gain/#:~:text=NOPE!,your%20pet%20after%20the%20surgery.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Close