Szerző: 14:59 Gazdi tippek, Egyéb kategória, kutya a családban

Hajóút kutyával: felvihetem a kutyámat a fedélzetre?

Hajóút kutyával – felvihetem a kutyámat a fedéleztre?

Nagyon örvendetes, hogy egyre több az olyan felelős és gondos állattartó, akinek fontos kiskedvence  és szeretné magával vinni mindenhova, hiszen a kutyára is családtagként tekint.  Nincs ez másképp egy nyaralás esetén sem: sokan szívesen útra kelnek kiskedvencükkel! Bár egészen biztosan izgalmas élmény lehet, ha kisállatodat is magaddal viszed egy különleges hajóútra, de fontos mérlegelni, hogy ez a fajta utazás valóban előnyös-e négylábú családtagod számára?

Miket érdemes mérlegelned?

Egy hajóút jelentős stresszforrás lehet a kutyák számára és előfordulhat, hogy nem tudnak alkalmazkodni a hajó körülményeihez. A hajóutak általában hosszabbak, mint egy autóút, és a kisállat nem nagyon érti, hogy mi történik vele, amikor a hajó a hullámokon mozog. Emellett az állatok nagyon érzékenyek az idegen környezetre és az idegen szagokra – a hajóutak során a különféle szagok és zajok hatása pedig még nagyobb lehet amit a kisállat nagyon nehezen fog elviselni. Illetve ha bármi gond lenne a kutyussal: rosszul viseli a hajóutat, megbetegszik vagy megsérül: a legtöbb hajó fedélzetén nincs állatorvos, aki tudna segiteni baj esetén, és ellátná kiskedvenced.

Hajóút kutyussal

Az állatvédelmi törvények és a hajózási szabályzatok is tiltják az állatok szállítását, ha az állatok életét és egészségét veszélyezteti, vagy ha az állatok  szállitása valamiért veszélyezteti a hajó és az utasok biztonságát. Mindig előre érdemes tájékozódni, ellenőrizni kell a szabályzatot és a higiéniai előírásokat.

Érdemes azt is átgondolni, hogy a kutyus természete megfelelő-e egy ilyen útra? Volt már hasonló élménye például egy 20 perces komp utazás során, volt már szoktatva hasonló úthoz? Ahhoz, hogy egy kutyus hajón utazzon elengedhetetlen, hogy ne legyen gondja a szűk helyekkel, más állatokkal és emberekkel, illetve az is kiemelten fontos, hogy szófogadó és jól nevelt legyen. A hajón a póráz használata kötelező! Illetve érdemes előre tájékozódni, elolvasni a szabályzatot, ugyanis hosszabb hajóutakon például service állatokon kívül 1-2 hajótársaságot és úticélt leszámítva nem engednek fel a fedélzetre háziállatot, vagy ha mégis felengedik akkor is csak  kennelben! Tehát számolni kell azzal, ha álomutazásodat tervezed hajóval, ami több napos akár több hetes, akkor elég nagy esély van rá, hogy kisállatodat egyáltalán nem tudod magaddal vinni: még kennelben sem!

Hajóút kutyussal - kennel

Gazdiként mérlegelni kell a kockázatokat és alaposan átgondolni, hogy valóban szeretnénk-e kisállatunkat kitenni egy ilyen utazásnak. Sokszor a felelős, kedvencünk igényeit szem előtt tartó döntés, hogy ne vigyük magunkkal őt a hajó útra. Jelenleg a legtöbb hajóra nem vihető fel kutyus, ezért is ennyire nehéz az utasok többségének ilyenkor megoldást találni.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor az utasnak le kell mondania egy életre szóló élményt nyújtó hajóútról! A legjobb megoldás ilyenkor, ha állatszittert, vagy képzett PetWiseCare kisállatszittert fogadsz kiskedvenc mellé! A kutyák nagyon érzékeny állatok, és fontos, hogy megfelelő gondoskodást és figyelmet kapjanak, ha a gazdi nem tud velük lenni. A szitter segítségével a kutya biztonságos környezetben maradhat és a szitter teljes figyelmével azon lesz, hogy a kisállat jól érezze magát, amíg a gazdi nyaral! Nagy előny, hogy a panziókkal ellentétben itt csak és kizárólag a gazdi kutyusával foglalkoznak, minden gondoskodás és szeretet csak rá irányul!

A PetWiseCare szitterek képzett, okleveles szitterek, akik minden váratlan helyzetben képesek cselekedni, továbbá beteg kisállatok felügyeletét is vállalják! Ezenkívül a PetWiseCare szitterek a kisállatfelügyelet alatt ingyenesen hívhatják a PetWiseCare ügyvezető állatorvosát, ha SOS segítségre lenne szükségük, illetve a HomeCare.Vet házhoz járó állatorvosai szintén segítségükre vannak vészhelyzet esetén.

A szitterek folyamatosan kapcsolatban vannak a gazdival: képeket, videókat küldenek a kisállatról, kisállatnaplót írnak a kutya állapotáról, etetéséről, napi tevékenységről, stb. Ezek mind segítenek abban, hogy a gazdi nyomon tudja követni mi történik kiskedvencével, és nyugodtan élvezhesse a hajóutat és a pihenést!

Összességében, ha a gazdi hajóútra szeretne menni és kikapcsolódni, de nem tudja magával vinni kedvencét, akkor a szitter foglalás lehet a legjobb megoldás. Ez nem csak a kutya számára kényelmesebb és biztonságosabb, hanem megnyugtatóbb a gazdinak is, hogy a kisállat jól van és szerető gondoskodást kap!

(Visited 157 times, 1 visits today)
Close