Szerző: 19:12 Gazdi tippek, kutya a családban, kutya egészség

Szívférgesség Világnapja – Te hogy véded kutyusodat?

Mi is az a szívférgesség?

A kutyák szívférgessége egy szúnyogok által terjesztett megbetegedés, ami nagyon súlyos tüneteket produkál és nehezen kezelhető. A szívféreg közvetítője a szúnyog, végleges gazdája pedig kutya, mert benne éri el kifejlett alakját, és ott szaporodik. 

Hogyan terjed?

Elég ha egy szúnyog megcsíp egy fertőzött kutyát, felszívja a vérében található féreglárvákat is, melyek a szúnyogban tovább fejlődnek, majd egy következő csípésnél ürülni fognak egy másik kutya szervezetébe. 6-9 hónap alatt válnak kifejlett férgek a lárvákból – ekkor lehet kimutatni a nőstényeket az antigén gyors teszttel.

Fontos megjegyezni, hogy nem a lárvák, hanem a felnőtt férgek okozzák a bajt! Egy kifejlett féreg akár 40 cm hosszúra is megnőhet a tüdő ereiben, ezzel elzárva őket, a szívbe kerülő férgek pedig szívbelhártya gyulladást okoznak.

A szívférgességet sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megelőzni, mint kezelni! Állatorvosunk által összerakott képzésben mindent érthetően és részletesen megtalálsz a szívférgességről és annak hatékony megelőzéséről!

 

Megelőzésre két alapvető módszer létezik

Makrociklikus laktonok, a fertőző lárvák elpuszítására alkalmasak. Illetve repellens készítmények, melyek havonta ismétlendő, szájon át adandó, tablettás készítmények. Repellens készítmények közé tartoznak azok, melyek megakadáyozzák, hogy a szúnyogok megcsípjék az állatot, így a fertőzés sem történhet meg. Ezek szintén havonta adandó, többnyire spot on, vagyis rácseppentő oldatos készítmények. A repellens hatású szerek magukban nem adnak kellő védelmet, ezért javasolt az úgynevezett kettős védelem, amelyben a fent említett makrociklikus laktonokkal együtt használjuk őket. 

A megelőzés 7 hónaposnál idősebb kutyák esetében csak akkor kezdhető meg, ha előzetes szűrővizsgálatokon esett át az állat és azok negatív eredménnyel zárultak. 

Pár lehetséges kombináció a hatékony védekezésre

Jelenleg két készítmény van, amivel hatékonyan tudunk védekezni bolha, kullancs, bélférgek és szívférgek ellen is:

Simparica trio és Nexgard Spectra

Ha különböző szerekkel védekezel a kullancsok és szívféreg lárvák ellen

1. Bravecto tabletta 12 hetente + Milbemax/ Milprazon tabletta 4-6 hetente

2. Vectra csepp 28 naponta + Milbemax/ Milprazon tabletta 4-6 hetente

3. Foresto nyakörv 8 havonta cserélve + Milbemax/ Milprazon tabletta 4-6 hetente

Spot-on készítmények: Advantix, Vectra 3D, Effitix

A szívférgesség tünetei

Sokáig tünetmentes, -hiszen legalább fél év kifejlődniük a lárváknak-  majd fáradékonyság, nehézlégzés, köhögés, és szívbetegség tünetei jelentkeznek, amikor a férgek elértek a szívbe. A kutya méretétől és állapotától függően különböző szakaszokban jelentkezhetnek a tünetek.

Mi a teendő pozitív teszt esetén?

Állatorvosunk további vizsgálatokat fog javasolni, majd ezek eredménye alapján kiválasztja kutyusunk számára a legmegfelelőbb kezelési módot. Ezek több hónapon át húzódó költséges és nagyon megterhelő beavatkozások, így mindenkit arra bíztatunk, hogy inkább a megelőzést válassza!

Annak érdekében, hogy sose feledkezzünk meg arról mikor kell gondoskodnunk a megfelelő védelemről, használjátok kisállat naplónkat, ami segít feljegyezni minden követendő eseményt és emlékeztetőt küld annak esedékességéről kisállatunk érdekében! 

Regisztrálj ITT és máris létrehozhatod kedvenced kisállat naplóját! 

Ha pedig szeretnél még több hasonlóan edukatív tartalmat olvasni és még felelősebb gazdivá válni, jelentkezz te is újonnan induló gazdi képzésünkre, ami most kedvezményes áron elérhető el! A képzésben sokkal részletesebben találsz meg mindent a szívférgességről és annak megelőzéséről.

Kattints ide a Felelős Gazdi Képzésért!

 
(Visited 82 times, 1 visits today)
Close