Szerző: 09:01 kutya egészség, Gazdi tippek, kutya a családban

Nagyfülűek és hosszúszőrűek réme: a toklász

toklász veszélyei

A toklász sok nagyfülű kutya tulajdonosának életét keseríti meg. A legtöbb gazdi, aki nem ebbe a csoportba tartozik nincs is tisztában azzal milyen kényelmetlenségeket és fájdalmakat okozhat ez az apró növény. Sajnos iszonyat gyorsan nő és nagyon gyorsan terjed, így akárhol megfordulhat május közepétől egészen augusztus végéig, ahol növényzet nő és nem írtják a gazokat. 

A toklász az egérárpa (Hordeum murinum) gyomnövénynek megszáradt kalásza. Ez a megszáradt kalász kezdetben zöld színű és ártalmatlan. Azonban, amikor a kalász besárgul és érik, nagy veszélyt jelenthet kiskedvenceinkre. A toklásszal főként út szélén, kertben, erdőn vagy mezőn találkozhatsz. Sajnos nagyon könnyen megtapad kutyusunk szőrében és kizárólag felfele halad, azaz a kutya bőre, orrürege vagy hallójárata felé. Amilyen kicsi, olyan ártalmas. Ugyanis olyan éles, hogy könnyen átfúrja magát a bőrön, ezzel legenyhébb esetben gyulladást, de feljebb kúszva ennél komolyabb problémákat is okozhat. 

toklász veszélyei

Fülbe jutva a toklász egészen a dobhártyáig, hallójáratokig fúródhat, ami aztán igencsak komoly halláskárosulást vagy akár hallásvesztést is okozhat! Ha kisállatodnál a következő tüneteket tapasztalod, sajnos lehet, hogy toklásszal van dolgod: a kisállat erősen és rendszeresen rázza a fejét vagy a fülét, féloldalasan tartja a fejét, esetleg hirtelen felvonyít fejbiccentéskor. 

Fontos, hogy már a legapróbb gyanú esetén keresd fel az állatorvost, mert ezzel elkerülheted a fent említett komoly következményeket!

Tappancsba is könnyen bejuthat, amit olyan jelekből lehet felismerni, mint: a mancs fájlalása, nyalogatása és/vagy gyulladás, duzzanat megjelenése. Ügyelj rá, ha még csak éppen befúródott állapotban sikerül elkapnod és kiszedned, akkor fontos figyelni a seb helyét, ugyanis lehet, hogy a maradványa feljebb jutott. Bár a kutyák nyála gyógyító hatással bír, ebben az esetben sajnos nem segít. Akár beljebb is juthat a gyom a nyomás hatására, ami hosszú kezelési idejű gyulladáshoz vezet. Azonnal fordulj állatorvoshoz!

A fentiek leginkább a hosszú szőrű és fülű kutyákat veszélyeztetik (pl. beagle, spániel, bassethund, véreb). Azonban az orrát egyik kutyusnak sem kíméli ez a gaz. Szaglászás során akár az orrán keresztül is felszippanthatja a toklászt. Ha a kutyus sokat prüszköl vagy vízszerű, véres esetleg gennyes orrváladékozást tapasztalsz, akkor sajnos elképzelhető, hogy toklász került kutyusod orrába. Továbbá a toklász befúródhat bőrbe és egyéb testnyílásokba is (így szukáknál a hüvelybe vagy kan kutyusoknál a kutyus tasakjába), ami egyre mélyebbre és mélyebbre hatolva komoly gyulladást és egészség károsodást okozhat a kisállatnak -nem beszélve az eltávolításról. ami ilyen esetben igencsak nehéz feladat.

toklász veszélyei (3)

Mit tehetünk, hogy megóvjuk kutyusunkat?

Nem kell lemondani a nagy sétákról, de ha teheted, kerüld az olyan helyeket, ahol jó eséllyel lehet toklász – tehát az olyan területet, ahol látni, hogy nem sűrűn írtják a gazt és teljesen elhagyatott, kezeletlen a terület.  Érdemes ezenkívül a  saját kertedben is rendszeresen ellenőrizni a növényzetet és gyomlálni, ha szükséges. Ami viszont kiemelten fontos: minden séta után alaposan nézd át kiskedvenced bundáját, füleit, szemeit, orrát, testnyílásait és talppárnáit!! Ajánlatos lehet levágatni a szőrt a hosszú szőrű kutyák ujjai és talppárnái közül, valamint a fülek belső részéről. Hosszúfülű kutyáknál a védekezést elősegíti még az is, ha fülvédőt használsz a séták során. Abban az esetben, ha gyanús tüneteket észlelsz és úgy gondolod toklásszal van dolgotok, azonnal fordulj állatorvoshoz, mert minél korábban kap segítséget a kisállat, annál kevésbé lesz fájdalmas és időigényes az orvosi ellátás!

Szittereink az átfogó képzésünknek köszönhetően pontosan tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel és azoknak megelőzésével, illetve megfelelő kezelési módjával.

Ha szeretnéd biztonságos kezek közt tudni kutyusod még a forróságés toklász-szezon idején is, bátran keresd fel a számodra leszimpatikusabb Petwisecare szittert és garantáljuk, hogy kutyusod megőrizze aktuális egészségi állapotát még ezekben a megterhelő időkben is, akár addig is, amíg te felszabadultan nyaralsz! 

Forrás:

https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/kezdodik-a-toklasz-szezon/

https://majoshaziallatorvos.hu/a-nyar-veszelyei-toklasz/

 
(Visited 136 times, 1 visits today)
Close