Szerző: 08:58 Gazdi tippek, kutya a családban, kutya egészség

Hőguta megelőzése kutyáknál: amit feltétlen tudnod kell!

Hőguta veszélyei kutyáknál

Ahogy beköszönt a nyár, a meleg időjárás nemcsak nekünk, embereknek okozhat kellemetlenségeket, hanem kutyáinknak is. A hőguta, más néven hyperpyrexia, komoly veszélyt jelenthet négylábú társainkra nézve, és életveszélyes állapotot eredményezhet. Azonban ne aggódj, hiszen számos óvintézkedést tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük ezt a súlyos állapotot, és biztonságban tartsuk kedvencünket.

Először is nézzük mik a hőguta tünetei!

Ha ezeket tapasztalod, akkor sajnos jó eséllyel kiskedvenced hőgutát kapott. Nagyon fontos, hogy minél előbb cselekedj!

 • Gyors, erőteljes lihegés, nehézlégzés
 • Szörcsögő hang, megvastagodott, ragadós nyál, szájhabzás, habos orrváladék 
 • 40 °C feletti testhőmérséklet
 • Tág pupillák 
 • Duzzadt, lilás nyelv, vörös majd szürkés árnyalatú szájnyálkahártya 
 • Szapora szívverés 
 • Hányás, hasmenés
 • Imbolygó járás, megmerevedés, roham, eszméletvesztés, kóma.
Hőguta vesztélyei

Mit kell tenned hőguta esetén?

 • Tartsd árnyas, hűvös helyen a kutyát
 • Hidegvizes törölközővel tekerd be a kutya testét
 • Pár percenként nedvesítsd újra a törölközőt, ha az átmelegedett
 • Szállítsd állatorvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet!

Legfontosabb: a megelőzés!

1. Ügyelj az időzítésre!

Kerüld a legmelegebb órákat, amikor a napsugárzás intenzitása a legnagyobb. Vidd sétálni kutyusodat a reggeli vagy esti órákban, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Gondoskodj róla, hogy a kutyád ne lépjen forró aszfaltra, járdára vagy más forró felületre. TIPP: a ha megérinted az aszfaltot, és a Te tenyeredet is égeti, akkor túl forró a kutyusod számára is.

2. Víz és hűvös hely biztosítása

Folyamatosan biztosíts friss, hideg vizet kutyusod számára!! Ez kiemelten fontos, ha például hosszabb túzárásra mentek vagy autóval utaztok. Ügyelj arra, hogy akár a lakásban akár a kertben tartózkodik a kutyus, de legyen egy hűvösebb, árnyékosabb hely biztosítva neki.

Hőguta vesztélyei

3. Ne hagyd az autóban!

Soha ne hagyd kutyádat egy parkoló autóban, még pár percre sem! Az autó belső hőmérséklete gyorsan emelkedhet, akár percek alatt elérhető a 45 fok feletti hőmérséklet is, ami súlyos hőgutát eredményezhet! Mindig bizonyosodj meg róla, hogy van megfelelő légáramlás a járműben, ha kocsival utaztok!

4. Kerüljétek az intenzív testmozgást!

Az intenzív testmozgás és túlzott játék meleg időben növeli a hőstressz kockázatát. Kerüld a hosszú és megerőltető tevékenységeket a forró napokon! Válaszd inkább a rövidebb sétákat a kora reggeli vagy késő esti órákban, amikor a hőmérséklet alacsonyabb.

5. Használj hűtőeszközöket

Nyáron használj hűsítő eszközöket, például hűtött matracot, hűtőnyakörvet vagy hűsítő takarót, hogy segítsd kedvenced hőszabályozását. Ezek a termékek segítenek csökkenteni a testhőmérsékletet és kellemesebbé teszik a kutyád pihenését!

Hőguta vesztélyei

6. Kapcsolat az állatorvossal

A legfontosabb óvintézkedés, hogy mindig tarts kapcsolatot az állatorvosoddal. Kérj tőle tanácsot a hőguta megelőzésére és a helyes intézkedésekre. TIPP: A rendszeres állatorvosi ellenőrzések és oltások is segíthetnek a kutya általános egészségének megőrzésében.

Ne feledd, hogy a hőguta komoly veszélyt jelenthet kutyusodra! 

Ha szeretnéd profi szakemberre bízni kisállatod, amíg te nyaralsz, egy olyan valakire, aki magabiztosan, hozzáértően tud cselekedni és ami a legfontosabb: rögtön tud cselekedni és felismeri a legapróbb jeleit is a hőgutának – akkor foglalj PetWiseCare képzett, okleveles szittert kisállatodnak, hogy Te nyugodtan pihenhess a jól megérdemelt szabadságod alatt!

(Visited 115 times, 1 visits today)
Close