Szerző: 12:10 felelős gazdi, állatorvosi tippek, kutya egészség

‘Á ez csak egy kis csípés.’ Vagy mégsem?!

darázscsípés kutyáknál

A nyári kiruccanások során gyakran találkozhatunk igen kellemetlen kirándulótársakkal, ezek pedig nem mások, mint a méhek és a darazsak! Ezen rovarok csípése éppúgy, mint nálunk embereknél, a kutyáknál is kellemetlenséget okoz, és néhány esetben komolyabbra is fordulhat a dolog.

Tünetek:

A csípés általában lokálisan fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt, viszketést és irritációt okoz, tehát ilyenkor azt láthatjuk, hogy a kutya nyalogatja vagy vakarja a csípés helyét, és viselkedésbeli változások is előfordulhatnak, mint például nyugtalanság vagy nyüszítés. Néhány kutya allergiás reakciót is mutathat, ilyen a csalánkiütés és fejen kialakuló ödéma; súlyosabb esetben akár anafilaxiás sokk is kialakulhat. 

Az anafilaxiás sokk egy életveszélyes heveny, tehát gyorsan kialakuló, immunológiai túlérzékenységi reakció, melynek jellemzője az ingerlékenység, nehezített légzés, hányás, ájulás, és akár halál is. Tehát itt kifejezetten fontos kihangsúlyozni, hogy allergiás reakciók esetén AZONNALI állatorvosi ellátás szükséges, ilyenkor az állatunk élete lehet a tét.

darázscsípés kutyáknál

Ha a kutyát megcsípi egy darázs vagy méh mindenképpen megfigyelés szükséges és ha azt tapasztaljuk, hogy a tünetei enyhék, akkor otthon is lehet kezelni.

1. Az első lépés a csípés helyének megvizsgálása és a kutya viselkedésének figyelemmel kísérése.

2. Ha látsz fullánkot a bőrben, óvatosan távolítsd el és fertőtlenítsd le a sebet!

3. Helyezz hűtőpárnát vagy hideg borogatást a csípésre, hogy enyhítsd a duzzanatot és a fájdalmat!

4. Ha a kutya viselkedése vagy állapota romlik, vagy ha allergiás reakció jelei jelentkeznek, azonnal keresd fel az állatorvost!

darázscsípés kutyáknál

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a csípéseket, az az, hogy elkerüljük a virágos réteket vagy szemetes konténereket. Tartsd a kutyát közel magadhoz séták során, és kerüld a potenciálisan veszélyes területeket. Ha a darazsak és/vagy méhek gyakoriak a kertben, fontold meg a megfelelő rovarriasztók vagy egyéb védelmi intézkedések alkalmazását.

Szittereink az átfogó képzésünknek köszönhetően pontosan tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel és azoknak megelőzésével, illetve megfelelő kezelési módjával. 

Ha szeretnéd biztonságos kezekben tudni kedvenced nyáron amíg elutazol, bátran keresd fel a számodra legszimpatikusabb Petwisecare szittert, és foglalj időpontot!

(Visited 95 times, 1 visits today)
Close