Szerző: 04:58 állatorvosi tippek, felelős gazdi, kutya egészség

Fagyálló mérgezés: állatorvosi tanácsok gazdiknak!

Fagyálló mérgezés:így kerüld el!

Ahogy beköszönt a hideg idő, számos szezonális veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre. Ilyen például az autókban használatos fagyálló folyadék is.

Édeskés illata-, és íze miatt vonzó az állatok számára, így nagyon körültekintően kell kezelnünk, nehogy mellé menjen, vagy kedvenceink számára hozzáférhető helyen maradjon egy nyitott üveg. A fagyállóban található etilén-glikol nevű vegyület szervezetben való lebomlása okozza a bajt. A bomlástermékek ugyanis súlyosan mérgezőek az állati, és emberi szervezet számára is. 

Fontos tudnunk, hogy ilyenkor versenyt futunk az idővel, így amennyiben arra gyanakszunk, hogy kedvencünk fagyállót fogyasztott, azonnal induljunk az állatorvoshoz. Ha szeretnél felkészült lenni és megelőzni a bajt, várunk szeretettel Kutya elsősegély workshopunkra, ahol Dr. Piller Pálma megmutatja és elmagyarázza, mit kell tenned vészhelyzet esetén! 

fagyálló mérgezés - nő kutyával

De miből gyanakodhatunk fagyálló mérgezésre?

Hacsak nem látjuk, ahogy kedvencünk elfogyasztja a mérget, akkor a jelentkező tünetekből – ezért is kiemelten fontos, hogy gazdiként felismerjük a tüneteket!

A tünetek súlyossága, és jellege függ az elfogyasztott etilén-glikol mennyiségtől, illetve az időponttól, hogy az elfogyasztást követően melyik fázisban észleljük a tüneteket. Az etilén- glikol a szervezetben több anyagcsere terméken keresztül bomlik le, melyek különböző formában károsítják a szervezetet, ezért a tünetek is négy különböző fázisban jelentkeznek.

Az első szakasz elfogyasztást követő első fél-3 órát jelenti, amikor a tünetek a központi idegrendszer károsodását jelzik. Jellemző a dülöngélő járás, mozgás koordinációs zavarok, egyensúlyzavar, nyálzás,hányás, remegés, bágyadtság, hátsó testfél gyengeség. 

Ezt követően átmeneti javulás léphet fel az elfogyasztás utáni 5-8 órában, ilyenkor sok gazdi azt hiszi, jobban van az állat, azonban ez a második szakasz a bódultsági fázis: Az állat nyugodt, csöndes,aluszékony, nehéz légzés és gyors pulzus jellemző.

A harmadik szakasz a felvételt követő 9-12 órában kezdődik meg. A vezető tünetek a veseelégtelenségből adódnak. Ca-oxalát kristályok rakódnak le a vesetubulusokban, és egyéb toxikus metabolitokkal visszafordíthatatlanul károsítják a vesét. Ilyenkor az állat étvágytalan, levert, sokat iszik, véres vizelet jelenik meg, majd a vizelet mennyisége csökken, vagy teljesen megszűnik a vizelettermelés.

Végül a negyedik szakaszban amikor a Calcium-oxalát kristályok az agyi erekben is megjelennek, viselkedésváltozás és akár epilepsziás görcs is jelentkezhet, majd sajnos az állat életét veszti. 

fagyálló mérgezés - beteg kutyus

Meg lehet menteni a kutyát ha fagyállót fogyasztott?

A fagyállót fogyasztott állatok túlélési esélyei akkor a legjobbak, ha a méreg elfogyasztását követő 30 percen belül meghánytatjuk az állatot. Ha ez nem történt meg, de a felvételt követően pár órán belül megkezdjük a kezelést vénába adott alkoholos infúzióval, az állatok viszonylag jó eséllyel megmenthetők – azonban nagyban számít a kezelés megkezdésének időpontja, és az elfogyasztott mennyiség. Sajnos ha már károsodott a vese, a folyamat szinte mindig visszafordíthatatlan.

Mennyi fagyálló életveszélyes?

Sajnos az etilén-glikol elfogyasztása már nagyon kis mennyiségben is halálos. 95%-os etilén-glikol esetében egy 3 kg-os macskáknak halálos dózis egy kiskanálnyi mennyiség, egy 10 kg-os kutyának pedig nagyjából 3 evőkanálnyi mennyiség.

Mennyi idő múlva pusztulhat el a kutya a fagyálló mérgezést követően?

Általában 1-2 napon belül az állat halálához vezet, ha nem kezdjük meg idejében a kezelést. Nagyon fontos, hogy egyetlen módunk van megmenteni kedvencünk életét – ha mihamarabb állatorvoshoz szállítjuk!

Mit tegyünk, ha a kutya fagyállót ivott?

Ha láttuk, hogy kedvencünk fagyállót fogyasztott, azonnal induljunk az állatorvoshoz, ugyanis így van legjobb esélye a túlélésre. Ha nem láttuk, csak a tünetekből következtetünk rá, akkor is azonnal induljunk, és inkább menjünk feleslegesen állatorvoshoz, mint hogy túl késő legyen, és ne tudják megmenteni az életét a későn megkezdett kezelés miatt. Fontos, hogy felvételtől számítva 8-12 óránk van, hogy megkezdjük a kezelést, de ez minél később történik meg, annál rosszabbak az állat esélyei.

Fagyálló mérgezés: kutya beteg

Milyen kezelést alkalmaz az állatorvos ilyen esetekben?

Ilyenkor intenzív terápiára, és kórházi megfigyelésre van szükség.  A kezelés eredményessége nagyban függ az elfogyasztott méreg dózisától, és a felvételtől eltelt időtől. Ha a felvételt követő 1-2 órán belül állatorvoshoz kerül a kutya, hánytatással, gyomormosással, aktív szén adásával, a sav-bázis egyensúly helyreállításával, valamint folyadék terápiával kezeljük a beteget. Később már nincs lehetőség a hánytatásra, ekkor  vénába adott alkoholos infúziót alkalmazunk. Ennek célja, hogy az etilén-glikol bontása során leválasszuk az alkohol-dehidrogenáz enzimről az etilén-glikolt, és megakadályozzuk az etilénglikol mérgező metabolitokká alakulását. 

Hogyan lehet megelőzni a fagyálló mérgezést?

A fagyálló mérgezést elsősorban elővigyázatossággal, odafigyeléssel lehet megelőzni. Mindig körültekintően öntsük, ha mellé ment, azonnal töröljük fel – hiszen ha belelép kedvencünk, és a mancsáról nyalja le, az is veszélyt jelent számára. A szándékos mérgezésekre pedig akkor gyanakodhatunk, ha élénk rózsaszínű “csalétket” – felvágottat, virslit, kolbászt találunk elszórva. Ha ilyet látunk, ne engedjük közel kutyusunkat, és távolítsuk el, hogy mások kutyái se találhassák meg. 

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a fagyálló folyadékban, de jégolvasztó aeroszolokban, fékfolyadékban,festékekben és egyes tisztítószerekben is megtalálható az etilén-glikol, így ezeket is tartsuk jól zárható helyen, nehogy hozzáférhessen kedvencünk. 

Legyél felkészült és felelősségteljes, tudatos gazdi! Csatlakozz Kutya elsősegély workshopunkra, amit minden hónapban megrendezünk!

További hasznos, kisállatos képzésekért pedig kattints IDE!

Reméljük hasznos volt ez a kisokos, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, hogy ők is tudják, mire kell odafigyelni és tisztában legyenek a téli veszélyekkel!

(Visited 100 times, 1 visits today)
Close