Szerző: 13:11 felelős gazdi, Gazdi tippek

Kutyás etikett: azaz mit érdemes megtanítani a kutyádnak

kutyás etikett

Legyél friss kutyás, vagy tapasztalt, mindig van mit tanulni kutyás etikett terén. Cikkünkben összeszedtük a kutyás etikett alap szabályait!

Mi már el sem tudnánk máshogy képzelni az életünket, mint kutyával. Olyan természetes, hogy velünk éli a mindennapjait, hogy fel sem tűnik néha, hogy mennyi mindent kellett az életünkben hozzá igazítanunk. De persze a kiskedvencünknek is sok mindenben kellett hozzánk igazodnia.

A mi részünkről természetes már, hogy kutyás nyaralóhelyre megyünk, vagy megoldjuk a felügyeletét. Vagy hogy a barátokkal való közös programot mindig úgy szervezzük, hogy a megszokott pisi/kaki időpontok ne változzanak. Ilyen apróságokra sok elsőkutyás, vagy háziállat nélkül élők elsőre nem is gondolnak. Sokan már ismerik a kutyasétáltatás szabályait, azonban bizonyos kutyás etikettekkel nem biztos, hogy tisztában vannak. Éppen ezért össze írtunk néhány dolgot, hogy a kutyások és nem kutyások közötti együttélés probléma mentes legyen.

Kutya étteremben

Étterembe látogatás

Szerencsére a kutyás étterem kínálat évről évre bővül ország, sőt világ szerte. Azonban sok esetben ezt nem tüntetik fel a weboldalukon vagy közösségi média oldalukon. Éppen ezért, váratlanul, sose menj kutyával étterembe, ha nem tudod 100%-ig biztosan, hogy kutyabarát étterem -e a hely. Érdemes előre telefonon megérdeklődni tőlük, hogy van-e lehetőség kiskedvenccel érkezni.

A legtöbb esetben tavasztól őszig nem szoktak egyébként problémázni, az éttermek, és helyet biztosítanak a teraszon a kutyás vendégek számára. De a benti részen már nem biztos, hogy szívesen látott vendégek vagytok a szőrös kiskedvenccel. Emiatt mindenképpen érdemes tehát előre egyeztetni a vendéglátó egységgel.

Ha pedig már ott vagytok, kerüld el azt, hogy a kutyád ramazurit csináljon. Ne ugasson, ne zavarja a többi vendéget, és ne engedd fel a bútorokra sem. Reméljük mondanunk sem kell, hogy szintén nem illik, hogy az evőeszközökkel etesd, vagy hogy a tányért „tisztára” nyalja. 

Kutyabarát szálloda

A kutyabarát szállodák szintén sok esetben nem tüntetik fel ezt az információt magukról, így foglalás előtt mindenképp érdeklődd meg, hogy fogadnak-e kisállatokat. Amennyiben igen, azt is szükséges megkérdezned, hogy van e méret/súlybeli megkötés. Emellett azt is kérdezd meg, hogy adnak e etető/itató tálkát, stb. De a legjobb persze, ha mindenből a sajátotokat viszed. Érdeklődd meg, hogy van-e kutyabarát strand a közelben, állatorvos, kutyafuttató, stb.

+1 Kutyakajás tipp: Érdemes elvégezned a Gazdisuli.hu által kínált kutya elsősegély tanfolyamot, hogy gondtalanul mehessetek kirándulni, nyaralni! Hiszen apróbb balesetek, pl. karom beszakadás bárhol és bármelyik kutyussal előfordulhat!

Kutyás szállásra csak akkor menj, ha a kutyusod el van csendben is a szobában, amíg ti az étteremben/ fürdőben vagytok. Ugyanis ezek a helyekre nem vihetőek a kiskedvencek a legtöbb esetben. Figyelj arra oda, hogy ágyra ne menjen, ne rongáljon semmit és ne zavarja a többi vendéget. A kutyapiszkot pedig természetesen mindig takarítsd fel!

Kutyával hotelban

Felugrálás vendégekre

Nincs is annál „cikibb” sok gazdi számára, mint amikor megérkezik a díszes vendégsereg szépen kiöltözve, és a kutyád a piszkos praclijával pedig összekoszol mindenkit nagy örömében. Persze ez főleg a kinti-kintibenti kutyusok tulajdonosaival szokott előfordulni.
Hogy ezt a kellemetlen helyzetet elkerüld, már kiskorától kezdve érdemes megszoktatni a kutyusoddal, hogy ez nem illő dolog. Csak akkor simogasd és dicsérd meg, amikor nyugodtan üdvözöl téged és az érkező vendégeket.

Kuncsorgás az asztalnál

Kevés olyan kutyát ismerünk, aki ne fejlesztette volna tökélyre a kuncsorgás nemes művészetét. De amíg egyes blökik kulturált módon, csak bociszemekkel nézi a gazdit étkezés közben, mások ugatnak, hisztiznek, ugrálnak és zavarják a gazdit. Ezt a rossz viselkedést pedig illik kinevelni a kutyusodból.

Egyes gazdiknál az vált be, hogy az étkező helyiségben egy külön kis fekhelye van az ebnek, és ott kell várakoznia amíg a család ebédel. Majd a végén pedig, ha nyugodtan várakozott, megjutalmazzák azon a helyen. Így tudni fogja, hogy ha ott csendben várakozik, a végén ő is kap ínycsiklandó falatokat.

De jobban jársz, ha nem a házikosztból adsz neki, hanem válassz egészséges jutalomfalatot a Kutyakajás.hu-ról. Ezektől nem lesznek pocakgondok!

Remélem hasznosnak találtad ezt a kis kutya etikettet!

(Visited 22 times, 1 visits today)
Close