Szerző: 12:43 kutya egészség, Gazdi tippek

Óvd meg kutyusod a kánukilában is: napégés és tappancs égés veszélyei

napégés

A nyári kirándulások, séták és strandolások mind-mind szuper programok a gazdinak és a kutyusnak egyaránt, viszont lehet nem is gondolnád, hogy kutyusodra nézve ezek milyen veszélyekkel járhatnak! Ugyanisa tüző nap nem csak Neked okozhat kellemetlenséget, hanem kutyusodnak is! A tűző nap bizony a kutyáknál is okozhat napégést,  ugyanolyan káros hatással lehet, mint a Te bőrödre. Ezenkívül a séták során kiemelten kell figyelned a tappancs égés veszélyére is!

A Napégés

Ami a napégést illeti, a kopasz kutyafajták a leginkább veszélyeztetettek, de bármelyik kisállatnál előfordulhat. Sajnos nehezen észre vehető, pedig zavaró, és fájdalmas is a kutyusnak. A kutyák füle és  orra  is igencsak könnyen leéghet! 

napégés

Hogyan tudsz védekezni?

Az egyik lehetőség a kutya-naptej használata.  Fontos, hogy emberi naptejet semmiképp se használj kisállatodon, ugyanis a benne lévő cink-oxid káros hatással lehet rá. 

A különleges összetételű, állatoknak szánt naptej ellenben csak olyan hozzávalókat tartalmaz, amelyek kutyusodnak nem árthatnak ha azt lenyalja vagy megeszi. Fontos rendszeresen újra és újra bekenni kutyusod, ha az vízben vagy a réten játszik.

napégés

Tappancs égés

Nyáron nagyon oda kell figyelni, hogy mikor viszed kisállatodat sétálni vagy a szabadba  játszani. A forró beton, járda, aszfalt vagy homok nagyon könnyen és gyorsan okozhat sérülést kutyusodnak. Ne vidd kutyusodat sétálni 11:00-15:00 óra között mert ilyenkor a legerősebb a napsugárzás, ha teheted próbáld meg a kora reggeli vagy késő esti órákra időzíteni a sétát. Ha vízben volt kutyusod, akkor sose engedd, hogy a forró betonra vagy a forró homokra lépjen, ugyanis a víz miatt megpuhul a tappancsa, ami ezáltal még érzékenyebb lesz. 

TIPP: ha megérinted az aszfaltot, és a Te tenyeredet is égeti, akkor túl forró a kutyusod számára is. 

napégés

Tappancs égés tünetei és kezelése

Sántítás, tappancs kisebesedése, hólyagosodása vagy elszíneződése – ezek a tappancs égés tünetei. Megelőzésként használhatsz kutyacipőt! Ha már megtörtént a baj, akkor ajánlott hideg borogatással kezelni a piros felületet. A vizes törülközőt hagyd rajta, és ha megszáradt, cseréld le. 

Az égés szintjétől és típusától függően ha szükségét látod, mindenképp fordulj állatorvoshoz

Ha szeretnéd biztonságos kezek közt tudni kutyusod nyáron amíg elutazol, és biztos akarsz lenni benne, hogy nem éri ilyen baleset vagy sérülés a forróság idején, bátran keresd fel a számodra leszimpatikusabb Petwisecare szittert

Szittereink az átfogó képzésünknek köszönhetően pontosan tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel és azoknak megelőzésével, illetve megfelelő kezelési módjával. Így kutyusod a lehető legjobb kezekben lesz távollétedben!

(Visited 187 times, 1 visits today)
Close