Szerző: 18:56 Egyéb kategória, kutya egészség, macska egészség

Ez a parazita nagyon veszélyes kisállatodra nyáron!

A tavasz beköszöntével egyre több kullanccsal találkozhatunk, azonban nyáron van a legnagyobb jelentőségük, és fontos odafigyeljünk rájuk, hiszen ezek a kis paraziták komoly veszélyt jelenthetnek a kutyák egészségére. A kullancsok gyakori külső élősködők, amelyek nagyrészt a környezetben élnek, de miután a gazdára rátalálnak annak vérével táplálkoznak. Különösen fontos a kullancsok eltávolítása és az ellenük történő védelem, mivel amellett, hogy károsítják a kedvencünk szervezetét, komoly betegségeket terjeszthetnek , mint például a Lyme-kór, az agyvelőgyulladás (encephalitis) vagy a babéziózis. Ebben a blogcikkben megismerkedünk a kullancsok veszélyeivel, valamint néhány hatékony óvintézkedéssel.

Milyen betegségeket terjeszenek?

A kullancsok leggyakrabban szúrás útján fertőznek, vérszívás során a nyálukkal beolthatják a kórokozókat a kutya vérébe. A legnagyobb problémát a kifejlett kullancsok jelentik.

A kullancsok által leggyakrabban terjesztett fertőző betegségek

Babesiosis (Babézia)

Hazánkban ez a leggyakrabban előforduló, kullancsok által terjesztett betegség. A babesiosis lefolyása változatos,enyhe tünetektől egészen az igen súlyos megbetegedésekig.
Tünetei: hirtelen jelentkező magas láz (40–41 °C), nagyfokú elesettség, véres, sötét színű vizelet, sárga nyálkahártyák.

 

Lyme borreliosis (Lyme-kór)

Tünetei: kör alakú bőrpír a csípés körül, láz,  influenzaszerű állapot, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar.

A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek. Egy tünet megszűnése vagy megszüntetése sajnos nem jelenti a Lyme-kóros beteg gyógyulását. Szerencsére hatékony védőoltás is van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvosától!

Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás)

Leggyakoribb tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom. 

Ez egy igen komoly betegség, azonnali orvosi ellátást igényel

Ehrlichiosis

A kórokozó a fehérvérsejteket támadja meg. A betegség főbb tünetei: láz, nehezített légzés, nyirokcsomók megnagyobbodása, később veseelégtelenség és súlyos szemtünetek jelentkezhetnek.

Megelőzés

Sajnos nehéz észrevenni a kullancsot, ezért fontos, hogy rendszeresen vizsgáld át kutyusod, nézd meg, hogy nincs-e benne kullancs vagy nincs esetleg kullancs csípés.

Szerencsére a kullancsok elleni védekezésre már többféle termék kapható, mint például a rácseppentő oldat, nyakörv, vagy tabletta. Magunk és kedvencünk védelme érdekében elsősorban érdemes állatorvosunknál, vagy a gyógyszertárban tájékozódni a készítményekről.

 Emellett megpróbálhatod a kutyádat távoltartani a kullancsok élőhelyeitől, például a magas fűtől, bozóttól vagy erdős területektől, azonban tudjuk, hogy ez sokszor igen nehéz, és itt megjegyzendő, hogy sajnos Budapest belvárosában is lehet kullancsra akadni.

 

Kullancs eltávolítása

Ha kullancsot találsz kutyusodon, lehetőség szerint azonnal eltávolítsd el. Használj kullancseltávolító fogót vagy csipeszt, és fogd a kullancsot a lehető legközelebb a bőrhöz. Lassan és egyenletesen húzd ki a kullancsot, anélkül, hogy összenyomnád vagy megcsavarnád. Fontos, hogy teljesen eltávolítsd a kullancsot, beleértve a fejét is. A kullancs eltávolítása után tisztítsd meg a csípés helyét fertőtlenítőszerrel.

Kiemelten fontos a korai felismerés, tehát ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalod, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis egy vérvizsgálattal vagy egyéb teszttel kideríthető hogy jelen van-e a kórokozó az állat szervezetében és mihamarabb meg lehet kezdeni a megfelelő kezelést. 

A kisállatnapló tökéletes arra, hogy feljegyezz mindent a kiskedvencedről, így könnyebb lesz felismerned, ha tényleg baj van.

A kisállatnaplót ITT találod teljesen ingyenes csak regisztrálnod kell és már használhatod is!

(Visited 71 times, 1 visits today)
Close