Szerző: 18:25 macskaszitter, macska egészség

Macskák és a stressz – 1. rész

macskastressz

A macskák meglehetősen érzékeny állatok, és a környezetükben lévő, illetve az abban bekövetkező változások hatására frusztráltak lehetnek. Fontos elkülöníteni, hogy a stressz nem egyenlő a félelemmel. Ebben a cikksorozatban a stresszt és annak hatásait fejtjük ki a macskák szervezetére.

A stressz, mint evolúciósan kialakult válaszreakció alapvetően hasznos, hiszen hozzásegíti az élőlényeket az életben maradáshoz, a hasznos stresszt eustressznek nevezzük; erre példa, ha egy prédaállat észreveszi a rá leselkedő ragadozót és elmenekül. Az eustressz hozzájárul a jobb teljesítmény eléréséhez. Káros stresszről akkor beszélhetünk, amikor szervezet már nem képes a szituációnak megfelelő választ adni, ennek a neve: distressz. A mindennapi nyelvben a stressz szó terjedt el, ami egyértelműen a negatív megközelítése a dolgoknak; gondokat, problémákat jelöl.

macskastressz

A macskákat sokféle stressz érheti nap mint nap, ezek lehetnek: költözködés, új lakótárs, másik állat, esetleg új állat, hangos zajok, szomszédok, vendégek a lakásban, kisbaba születése. A stressz jeleit kifejezetten nehéz észrevenni kedvenceinken, ugyanis a macskák ősi tulajdonsága, hogy elrejtenek minden gyengeséget. Ha azonban tudjuk, hogy mit figyeljünk egyszerűbb dolgunk lehet, és minél hamarabb megoldjuk a fennálló problémát, annál jobb.

Jelek:

  • Hasmenés
  • Hányás
  • Túlzott tisztálkodás, szőrhiány
  • Csökkent étvágy
  • Furcsa dolgok, tárgyak lenyelése
  • Letargia
  • Többet alszik, mint szokott
  • Rossz szőr minőség
  • Folyamatos nyávogás
  • Bútorok túlzott kaparása
  • Alomtálcán kívül ürít
  • Sokat bujkál; többet, mint szokott
  • Súlyváltozás: testsúly növekedés vagy csökkenés
  • Nem / kevesebbet játszik
macskastressz

Ahhoz, hogy mindezt meg tudjuk ítélni, fontos, hogy ismerjük a cicát és annak normál viselkedését. Stresszmentes környezet nem létezik, de mindenképpen igyekeznünk kell, hogy minél jobb és nyugodtabb környezetet tudjunk biztosítani a cicánknak.

Tippek, a nyugodtabb életért:

1. Ha a cicád kifejezetten a csapból szeret inni, érdemes beszerezni egy macskák számára gyártott apró szökőkutat, ugyanis, ha nem iszik eleget, kiszáradhat, ami a stresszen túl más egészségügyi problémákat is okozhat. A szökőkútban is, illetve, ha tálból iszik, fontos, hogy naponta cseréljük a vizét, hogy az mindig friss legyen.
 
2. Az alomtálca csendes, eldugott helyen legyen, benne az alom megfelelő mélységű és olyan típusú legyen, amit a macskánk szeret, illetve azt naponta takarítsuk.
 
3. Adj neki eledellel töltött játékot, így meg kell dolgoznia az eleségért, lefoglalja a macskát és érdekessé is teszi a táplálkozást.
 
4. Nagyon fontos a környezetgazdagítás, ez történhet játékokkal, kaparófával, bújó és mászó berendezésekkel.
 
5. Nyugodt pihenőhely
 
6. Feromon terápia
 
7. Minél kevesebb szállítás
 
macskastressz

Javasolt ellátogatni az állatorvoshoz, ha probléma van a macska egészségével pl. hányás, hasmenés, súlyvesztés, csökkent étvágy, nem megszokott ürítési szokások; ugyanis a háttérben gyakran megbújik valamilyen elváltozás. A stressz következtében sajnos rengeteg megbetegedés kialakulhat, de ezekről a következő cikkeben olvashatsz majd.

Ha bármilyen okból is, de hosszabb időre elutazol, és azon gondolkozol, hogy kire bízd a macskádat/macskáidat, és eszedbe jut a például egy panzió, mindenképpen mérlegeld, hogy ez mekkora stresszel járna a cicád életében. 

Sokkal megbízhatóbb és stresszmentesebb, ha képzett Petwisecare szittert választasz. Szittereink a legjobb tudásuk szerint és odaadással vigyáznak a rájuk bízott állatokra, hogy Te nyugodt lehess, míg távol vagy.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Close