Szerző: 11:14 macska egészség, felelős gazdi

Macskák és a stressz – 2. rész

macska stressz 2. cikk

A korábbi cikkben kitárgyaltuk a stresszes élethelyzeteket, illetve, hogy milyen jeleket vehetünk észre egy stresszes macskán, most a stressz által kialakuló betegségekről lesz szó. Ahhoz, hogy mindezt megértsük látni kell, hogy stressz általánosan hogyan hat a szervezetre.

A test belső egyensúlyát homeosztázisnak nevezzük, ha ezt az egyensúlyt bármi is fenyegeti, azt a szervezet érzékeli és reagál rá. Ebben a témában a legfontosabb szabályozó mechanizmus a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely, ez egy igen bonyolult rendszer, sok-sok egymással összefüggő részlettel, azonban most azt kell megérteni, hogy akut stressz hatására aktivizálódik a vegetatív idegrendszer szimpatikus komponense, adrenalin és noradrenalin szabadul fel. Ezek a hormonok megemelik a vérnyomást, a vércukorszintet, a pulzust és a légzésszámot, csökkentik a vizeletkiválasztó szervek, és a gyomor-bélrendszer vérellátását és működését. Ez az “Üss vagy fuss!” reakció bevezető szakasza, ami felkészíti a mozgásszerveket és a zsigeri szerveket az esetleges veszélyforrás elkerülésére. Mindez nagyon gyorsan, pillanatok alatt megy végbe.

Hosszabb ideig fennálló stressz esetén a fő stresszhormonok, a glükokortikoidok mennyisége nő meg, melyeknek a túlzott termelése miatt az eredendően pozitív hatásain túlmenően, számos negatív következménye van a szervezetre mind fizikailag, mind pedig mentálisan.

A macska viselkedésében akár nagy változások is bekövetkezhetnek, agresszívvá, ijedőssé  válhat, többet nyávog, morog, fúj,  és a testtartásán is észre lehet venni apró jeleket, pl lelapítja a fülét, a farkát alsó pozícióban tartja.

macskaszitter 2. rész

Gyomor-bélrendszer

A krónikus stressz fekélyeket idézhet elő a gyomor és a patkóbél nyálkahártyájában, ami vérzéshez és súlyosabb esetben akár átmaródáshoz is vezethet. Említésre került már, hogy a stresszre adott válasz részeként csökken a gyomor-bélrendszer vérellátása, de ezentúl fontos, hogy a bél nyálkahártyájának átjárhatósága megnövekszik, amely különböző kórokozók bejutásának kedvez, s így például bakteriális megbetegedések is kialakulhatnak. E mellett lassul a tartalom továbbítása a gyomorban, ami hányást okozhat; illetve a belekben pedig gyorsul a perisztaltika, s ilyenkor hasmenést tapasztalhatunk. Az étvágy is gyakran változik, ez két irányba is történhet, csökkenhet vagy nőhet, s ezzel arányosan a cica testtömege is változik.

Immunrendszer

A megnövekedett glükokortikoid szint az immunrendszer csökkent működését okozza, s így növekszik a fogékonyság a kórokozókra, ezáltal hamarabb megbetegszik az állat. Példaként felhozható a macskák herpesz és kalici vírusos fertőzése, mely általános okozója a felső légúti megbetegedéseknek.

Vizeletkiválasztó rendszer

A stressz hatására csökken a vesék vérellátása, amely annak működését nagymértékben befolyásolja, így csökken a vizelet kiválasztása, illetve e mellett más elváltozásokhoz is vezet ebben a szervrendszerben. Ezek problémák fordulhatnak elő: vizeletürítési nehézség, vérvizelés, gyakori vizeletürítés, alomtálcán kívüli ürítés, jelölő vizelés, nyávogás ürítés közben. Mindezek mellett a macskáknál előfordulhat idiopatikus húgyhólyaggyulladás,más néven a FIC (Feline Interstitial Cystitis), amely a leggyakrabban előforduló alsó húgyúti megbetegedés macskák esetében. Az idiopatikus azt jelenti,hogy a kialakulásának mechanizmusa még nem ismert. Ez a megbetegedés gyulladással, fájdalommal és a húgyhólyag falának sérülésével jár. Ekkor a korábbiakban felsoroltakat tapasztalhatjuk a macskák viselkedésében. A kezelés legfontosabb lépése a stressz csökkentése, próbálj rájönni mi okozhat diszkomfortot a macskádnak!

macskaszitter 2. rész

Szív-és érrendszer

Krónikusan fennálló stressz esetén a szív  a normálistól eltérő módon működik, ilyenkor megnövekszik a szívizom összehúzódásának ereje és megemelkedik a pulzus valamint  a vérnyomás is, illetve  szívritmuszavar is kialakulhat.

Bőr

Egyértelmű kapcsolat van a mentális egészség illetve annak hiányának és a bőr között. A stressz következtében különféle bőrbetegségek jelentkezhetnek, mint pl az atópiás dermatitisz. Ekkor súlyos fokú viszketés-vakarózás, szőrhullás, piros,pikkelyes bőrfelület alakul ki, akár sebek is megjelenhetnek. A másik előforduló probléma a lábvég nyalogatás betegség, amelynek a nevében benne is van, hogy mi a lényeges ebben a betegségben. A lábvégek túlzott nyalogatása akár addig is elfajulhat, hogy súlyos gyulladást, ezáltal bőrpírt és duzzanatot, vérzést okoz.

Mindig figyelj oda a macskádra, és próbáld észrevenni az esetleges betegségekre utaló jeleket, minél hamarabb észreveszed és teszel ellene, annál jobb életet tudsz biztosítani a cicádnak. Ha pedig súlyos tüneteket tapasztalsz nála, fordulj állatorvoshoz! A stressz által kiváltott betegségeket is ugyanolyan komolyan kell venni mint bármely, más kórok által okozottakat.

Ha tudod, hogy a cicád nehezen viseli az új környezetet, a hiányodat vagy csak egyszerűen jó kezekben akarod tudni, míg távol vagy, bízd nyugodtan képzett, nagy szakértelmű szittereinkre a kedvenced!

macskastressz 2. rész

Források:
Stress in owned cats: behavioural changes and welfare implications – Marta Amat, Tomàs Camps, Xavier Manteca, 2016 (sagepub.com)
Dietary Strategies for Relieving Stress in Pet Dogs and Cats – PMC (nih.gov)
Stress in owned cats: behavioural changes and welfare implications – PubMed (nih.gov)
(56) Feline Idiopathic Cystitis – Plain and Simple – YouTube

(Visited 185 times, 1 visits today)
Close