Szerző: 16:14 felelős gazdi, Gazdi tippek

Felhők feletti utazás kutyával, macskával

Kutya repülőn

Ha külföldi utazásban, költözésben gondolkozol, és semmiképpen sem szeretnéd kisállatodat hátrahagyni, biztosan eszedbe jutott már, hogy repülővel vágj neki az útnak. 

Azonban egy repülős utazás előre tervezést igényel és a megszervezés pedig megfelelő körültekintést és türelmet. Fontos, hogy az utazás előtt alaposan tájékozódj a választott légitársaság szabályairól és az adott ország beutazási előírásairól az állatok számára. Még a jegyvásárlás előtt keresd fel a légitársaság weboldalát vagy akár ügyfélszolgálatát és tájékozódj a kisállat szállításának feltételeiről.

A járatok kiválasztásánál nem mindegy melyik légitársasághoz szeretnél foglalni, hiszen a fapados légitársaságok, mint pl. A Wyzzair, Ryanair, Easyjet nem engedélyezik az állatok szállítását, ez alól a szabály alól egyedül a segítő kutyák képeznek kivételt. Tehát ha kedvenceddel együtt szeretnél utazni az alábbi légitársaságok közül tudsz válogatni: LOT, Delta, KLM, Lufthansa, British Airways, United, Emirates és más nagyobb légitársaságok.

Kutya repülőn

A repülős utazásnak komoly feltételei vannak az állatok számára, sok szabályt be kell tartani, ezért időben kezdj el utánanézni a társaságok által meghatározott követelményeknek.

Az állatok szállítása kétféle módon történhet, vagy ‘kézipoggyászként’ a fedélzeten vagy ha a fedélzeti utazás szabályainak nem felel meg akkor pedig a poggyásztérben. Mindkét szállítási módra külön szabályok vonatkoznak!

Vannak általános szabályok, melyeket kigyűjtöttünk Neked:

1. Egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért mindig szükséges időben tájékozódni, illetve a légitársasággal egyeztetni és megvenni a jegyeket.

2. Egy utas maximum két állatot vihet magával túlsúlyként, ezen felül csak légi áruként lehet szállítani őket.

3. A fedélzeten csak kistestű állatot lehet szállítani, a ‘ketrec’ és az állat súlya együtt maximum 8 kg lehet.

4. A fedélzeten az utasok testi épségét veszélyeztető, illetve vemhes állat nem szállítható.

Cica repülőn

5. A fedélzeten szállított állat ‘ketrecének’ maximális paraméterei: 42x32x29 cm, és fontos, hogy elférjen az ülés alatt. Ebben a ketrecben az állatnak kényelmesen meg kell tudnia fordulni, leülni és felállni.

6. A poggyásztérben utaztatott állat súlya a ‘ketreccel’ együtt maximum 32 kg lehet.

7. A poggyásztérben szállított állat ‘ketrecének’ maximális paraméterei: 125x69x80 cm. Ebben a ketrecben az állatnak kényelmesen meg kell tudnia fordulni, leülni és felállni.

8. A poggyásztérben a szállító eszköznek fontos, hogy stabil és kemény fala legyen, jól láthatóan szerepeljen rajta a tulajdonos címe és elérhetősége, illetve el kell látni egy ‘élő állat’ (live animal) matricával.

9. Külföldi utazás esetén szükséges az egységes Európai Uniós Állatútlevél kiváltása az állat számára, melyet az állatorvosnál kell kérvényezni. Az útlevél csak beültetett microchippel és érvényes veszettség elleni védőoltással együtt érvényes.

Kutya repülőn

Az utazást megelőzőleg szoktasd hozzá az állatot a szállító eszközhöz, illetve tehetsz be neki takarót vagy saját játékot, így azoknak az illata ismerős lesz már számára. Egyes esetekben nyugtatók adása is szükséges lehet, amennyiben ezt a légitársaság nem tiltja.

Egy ilyen utazás mind a  kutyának, mind a macskának hatalmas stresszel jár, ezért ha nem olyan esetről van szó, hogy költözöl, vagy hosszabb, akár több hónapig tartó kiruccanást tervezel, akkor bölcsebb dolog otthon hagyni az állatodat, vagy válassz egy olyan úticélt, ahova autóval is el tudsz jutni.

Ha amellett döntesz, hogy inkább otthon hagyod kedvencedet, mindenképpen nézz körül és válassz egy számodra szimpatikus Petwisecare szittert, aki akár be is költözik az otthonodba és a saját környezetében vigygáz négylábú társadra.

Források: Kisállat (kutya, macska) szállítása repülőgépen – ha az állat a gazdával egy járaton utazik – AIRportal.hu

(Visited 172 times, 1 visits today)
Close